Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo si s istými ľuďmi rozumiete skvele a s inými neviete nájsť spoločnú reč, ani keď sa snažíte?

Podľa Johna Ortberga je v každom z nás hlboko vpísaná túžba po intimite s inými ľuďmi a s Bohom. Bráni nám v nej však naša odlišnosť. A tak, hoci najviac záleží na vzťahoch s inými a na tom, ako ich prežívame, ostávame často osamelí vo svojich ulitách a čakáme na zázračný príchod dokonalého protipólu.

Lenže ani tento stav –  nájdenie ideálneho partnera – nie je taký jednoduchý. Ľudia okolo nás a ich potreby sa neustále menia. Intimitu nestačí nadviazať v jednom časovom bode a potom dúfať, že sama pretrvá. Je potrebné na nej pracovať.

„Keď máme voči niekomu záväzok, nemáme už veci pod kontrolou len my sami. Náš čas a srdce už nepatria len nám. Záväzok okolo nás stavia neviditeľný plot a my sa slobodne rozhodujeme dodržiavať toto obmedzenie slobody.“

Hoci sa kniha číta jednoducho, nejde o román ani poviedky a teda ju určite neprečítate za jeden večer. Takmer každá veta sa môže stať podnetom na zamyslenie a počas čítania je potrebné ju niekedy odložiť. V ideálnom prípade sa prepojí s realitou každodennosti a nápady či myšlienky, ktoré sú v nej obsiahnuté, si čitateľ vyskúša priamo v praxi. Je totiž plná tipov na to, ako prehĺbiť intimitu s ľuďmi, ktorí sú okolo nás bez toho, aby to pôsobilo neautenticky alebo násilne. Často ide o jednoduché kroky a našou úlohou je iba konať ich vedome a nie náhodne.

„Rozhovor neskoro v noci. Telefonát s priateľom. Výlet so spolužiakmi z výšky. Návšteva domova dôchodcov. (…) Alebo aj nie. Vitajte pri múre zaneprázdnenosti. Nikdy nemáme dosť času. Vždy máme dosť času.“

Formálne je kniha poskladaná z mnohých praktických príkladov a príbehov. Odrážajú sa v nej skúsenosti autora, jeho vedomosti z oblasti histórie, literatúry a náboženstva. Stáva sa láskavým sprievodcom na ceste k vlastnej autentickosti, ktorý nás aj vďaka svojmu zmyslu pre humor neprestáva baviť.

O autorovi

Zuzana Klučárová